Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: ‘En kısa sürede aktif ticaret diplomasisine devam edeceğiz’

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “En kısa sürede aktif ticari diplomasiye devam edeceğiz ve hükümetimiz olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm bakan arkadaşlarımızla iş birliği yapmaya kararlıyız.” söz konusu.

Bakan Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 30. Olağan Genel Heyeti ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde uygulanan doğru ve etkin politikalar ile yıllık ortalama büyüme hızının daha da yükseldiğini söyledi. 2003-2022 döneminde yüzde 5,4. Küresel anlamda çok güçlü bir performans gösterdiğini söyledi.

Bolat, salgın hastalıklara, savaşlara, hammadde ve enerji krizlerine rağmen dünyanın dört bir yanında varlık gösteren ihracatçıların Türkiye’ye döviz kazandırma seferberliğiyle takdire şayan bir performans sergilediğini ifade etti.

“385 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmaya kararlıyız”

Türkiye’nin dünya ihracatındaki payını 2002’de yüzde 0,5’ten yüzde 1,02’ye çıkardığını belirten Bolat, “2002’de 14 milyar dolar olan hizmet ihracatımızı 2022’de 6 kat artarak 90,5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece 2021 yılında toplam mal ve hizmet ihracatında 287 milyar dolar, 2022 yılında ise 345 milyar dolar büyük bir ihracat ekonomisi oluşturduk. İnşallah bu yıl hedefimiz 265 milyar dolar mal ihracatında, 120 milyar dolar dolar hizmet ihracatı, toplamda 385 milyar dolar. Milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmakta kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanlığı olarak TİM çatısı altında 61 İhracatçı Birliğini ve 100 bin ihracatçıyı desteklemeye devam edeceklerini vurgulayan Bakan Bolat, “İhracatımızı desteklemek için Türk Eximbank’ın kaynaklarını artırmaya kararlıyız. Aynı zamanda Zamanında ihracatçılarımıza kefalet kurumu olarak kurduğumuz İGE AŞ ile çok ciddi bir meblağ kurduk, kefalet sağladık, artırmaya da devam edeceğiz.” dedi.

“Türkiye’yi dünyaya ihracat ve lojistik üssü olarak kabul ettirmekte kararlıyız”

2028 yılına kadar Türkiye’nin dünya ihracatındaki payını yüzde 1,2’ye, dünya hizmet ihracatındaki payını ise yüzde 1,5’e çıkarmayı hedeflediklerini belirten Bakan Bolat, şöyle devam etti:

“İhracatlarımızda orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 50’ye, KOBİ’lerin payını yüzde 40’a, e-ihracatın payını ise yüzde 10’a çıkarmayı hedef edindik. Bu anlamda, ihracat pazarlarında klasik pazarlardaki konumumuzu güçlendirmenin yanı sıra, birlikte de çalışıyoruz.Uzak ülkelere yönelik stratejimiz kapsamında, bu ülkelere ihracatımızı bugüne kadar 4 kat artırarak 80 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. 2028. 30’un üzerine taşımaya kararlıyız.

Ayrıca 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayısı 40’a, 5 milyar doların üzerinde ise 15’e; 10 milyar doları geçenleri 10 milyar dolara çıkarma hedefini belirledik. Aktif ticaret diplomasisine en kısa sürede devam edeceğiz ve hükümetimiz olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm bakan arkadaşlarımızla işbirliği yapma kararındayız. finansal destek, ileri teknoloji, yeşil dönüşüm ve sıfır karbon politikasına uyum konularında çalışmalar yapmak. Hedefimiz ‘made in Turkey’, yani güçlü Türk malı imajını daha da pekiştirmek ve Türkiye’yi dünyaya ihracat ve lojistik üssü olarak kabul ettirmekte kararlıyız.”

“Dış ticaret, gümrük ve iç ticaret politika ve uygulamalarımızda dinamik bir süreç izleyeceğiz”

Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak vizyonlarını “ihracatta ve dış ticaret dengesinde sürdürülebilir artış”, “etkin, hızlı ve sadık bir gümrük anlayışı” ile “adil, rekabetçi ve istikrarlı bir ticaret” sağlamak üzere üç temel üzerine kurduklarını bildirdi. çevre”, “Dış ticaret, gümrük ve iç ticaret politika ve uygulamalarımızda dinamik bir süreç izleyecek, iç piyasada adil ve istikrarlı bir ticaret ortamının oluşması için var gücümüzle çaba göstereceğiz.” şeklinde konuştu.

kofcazajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu