Kaderi depremlerle örülen “Teze Camii” yüzyılın felaketine dayanamadı
Malatya’nın simgelerinden olan ve 3 büyük depremde hasar gördükten sonra restore edilen 180 yıllık Hacı Yusuf Taş Camii, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde tamamen yıkıldı.
Osmanlı mimarisini günümüze taşıyan caminin kesin yapım tarihi, tamamı kesme taştan, merkezi kubbe ve beş odalı son cemaat yerinden oluşmaktadır.
1700’lü yıllarda yapılan mescit yerine Hocazade Hacı Yusuf tarafından 1843’te yaptırıldığı bilinen cami, 1893’teki “büyük deprem”de yıkıldı.
Halk arasında “Teze Camii” (Yeni Cami) olarak adlandırılan Hacı Yusuf Taş Mescidi, 1913 yılında Sultan Abdülhamid’in desteğiyle yeniden ibadete açılmıştır.
1964 yılında Malatya’da meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremde kubbesinde ve bazı duvarlarında çatlaklar oluşan cami, üst taşların vakfiye gövdesi üzerine düşmesi sonucu kullanılamaz hale geldi ve yeniden onarıldı.
Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020’de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde yeniden hasar gören cami, güçlendirme çalışmasının ardından geçen yıl ibadete açılmıştı.
Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerde kaderi değişmedi.
Merkezi Kahramanmaraş’ta bulunan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki ve 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından büyük yıkıma uğrayan Hacı Yusuf Taş Mescidi kullanılamaz hale geldi.
Dört minaresi, kubbesi ve duvarları yıkılan cami için tarih tekerrür etti.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından izinsiz giriş ve yapı elemanlarına müdahalenin yasaklandığı cami çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı.
Polis ekipleri tarafından sokağa giriş çıkışların yasaklandığı caminin tekrar ayağa kaldırılması için çalışma başlatılacağı öğrenildi.