10 Kasım. 2023 yılı Atatürk’ün hangi ölüm yıldönümü olacak? Atatürk kaç yıl önce ve ne zaman öldü?
Atatürk, bir devlet adamı olarak sadece Türk milletinin değil, dünyanın her yerinde büyük saygı görmüştür. Ölümü Türkiye için büyük bir kayıp olsa da mirası ve idealleri Türk milletinin günlük hayatını ve yönetim anlayışını etkilemeye devam ediyor. Arama motorlarında 2023 yılında 10 Kasım Atatürk’ün hangi yıl dönümü var? Atatürk kaç yıl önce ve ne zaman öldü? sorular aranıyor.
ATATÜRK’ÜN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ 10 KASIM 2023 NEDİR?
Askeri ve siyasi dehasıyla Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 günü saat 9’u 5 geçe Dolmabahçe Sarayı’nda vefat etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve önderi Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıllık yaşamında milletinin ve vatanının bağımsızlığı uğruna verdiği her mücadeleyi askeri ve siyasi dehasıyla zaferle taçlandırmış, adını altın harflerle yazdırmıştır. Türk ve dünya tarihinde.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de vefat etti. Ölümünün 85’inci yılında Atatürk’ü saygı, minnet ve özlemle anıyoruz. 10 Kasım 1938’de kaybettiğimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir özlem ve sevgiyle anılacaktır. Anıtkabir ziyaretçileriyle buluşacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce vatandaş ellerinde bayraklarla Atatürk’ün vefat ettiği Dolmabahçe Sarayı’na akın edecek.
Dolmabahçe Sarayı’nda saat 09.05’te Atatürk’ün odasında resmi tören düzenlenecek. Sabah saatlerinden itibaren Dolmabahçe Sarayı önünde uzun kuyruklar oluşturanlar, Ulu Önder’in yatağına beyaz ve kırmızı karanfiller bırakacak.
Anıtkabir’deki ilk tören, Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın Aslanlı Yolu’nun başladığı merdivenlerin önündeki alanda saat 08.45’te başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mozoleye çelenk koyacak ve “ti” kornası çalınarak 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulacak. Törene diğer siyasi partilerin başkanları da katılacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 85’inci yılında ülke genelinde, KKTC’de ve yabancı büyükelçiliklerde tören ve etkinliklerle anılacak.
10 KASIM’DA BAYRAK TÖRENİ NASIL YAPILACAK?
Okullarda düzenlenen bayrak törenleri, bayrağı yarıya indirecek öğrencinin ve diğer iki öğrencinin bayrağın sağında ve solunda bayrağa dönük durarak “hazır olun” işaretiyle bayrağı selamlamalarıyla başlar. Saat 09.05’te siren veya korna sesi eşliğinde meşaleler yakılır ve katılımcılar iki dakikalık saygı duruşunda bulunur. 10 Kasım dışındaki sessizliklerde bu süre bir dakikadır. Saygı duruşunun ardından direğe çekilen bayrak, İstiklal Marşı eşliğinde yavaş yavaş yarıya indiriliyor. Bayrak töreni, marşın okunması ve görevli öğretmenin “Sakin ol” komutuyla sona eriyor. Tören sırasında Atatürk Büstü’nün sağ ve sol tarafında biri kız, diğeri erkek iki öğrenci saygı nöbeti tutuyor. Yarıya indirilen bayrak, ders günü sonunda tören yapılması gerekiyorsa tekrar çekilmez. Yeni tören seyyar direkli bayrakla yapılıyor. Bayrak, gün batımında görevli kişi tarafından tören yapılmadan yukarıya çekilir.
10 KASIM’DA ULUSLARARASI MARŞ VE SAYGI DURUŞU KAÇ DAKİKA?